PearL
Üye
- Katılım
- 21 Kas 2024
- Mesajlar
- 179
- Tepkime puanı
- 0
Gülhatmi, Gülhatmi Bitkisi, Gülhatmi Çayı, Gülhatmi Çiçeğinin Faydaları, Gülhatmi Faydaları, Gülhatmi Kullanım Şekli, Gülhatmi Nasıl Kullanılır
Gülhatminin Faydaları,Gülhatminin Yararları
Gülhatmi, pek çok derde deva olan bir bitki eğer, doğru şekilkde kullanılırsa, son derece şifa verici bir bitki bu yazımızda, gül hatminin hangi hastalıkta ne şekilde kullanılacağını anlatacağız
Gülhatmi,İçten ve dıştan olmak üzere, 2 şekilde kullanılır
İlaç olarak hazırlanma biçimleri: Genel olarak çayından yararlanılır Yanı sıra şurubu, çok seyrek kurutulmuş kökünden dövülerek yapılan toz da kullanır
Gülhatmi Çayı-Gülhatmi Çayı Nasıl Yapılır-Gülhatmi Çayı Hazırlanışı
Çay; başka çaylarla karıştırılacaksa, ayrıca hazırlanır 2 çk kıyılmış kök, yaprak veya çiçek, kök karışımı 30 d ak – 8 saat arası 250 ml soğuk suda demi süzülür İçmek için ısıtılır (1 çk = 4,3 gr)
Dıştan kullanılacak ise, (gargara, çıban yumuşatıcı, iltihap giderici), haşlama veya kaynatma yöntemi ile hazırlanır Sıcak olarak hazırlandığında içersindeki nişasta da suda çözülür Bu gargara olarak veya dıştan kullanıldığında gereklidir
Gargara; 2 çk kıyılmış kök 250 ml soğuk suda 2-3 saat demlendirilir, yavaş yavaş ısıtılır, çok kısa kaynatılır, süzülür
Şurup (sirupus Altha
eae); çok çeşitli yöntemle hazırlanır
Rp 1 (M Pahlovv)2 gr ince rendelenmiş hatmi kökü filitreye konur, üzerine 1 gr katıksız alkol ve 45 gr damıtık su karışımı dökülür Süzülen sıvı tekrar filitrenin üzerine dökülür Bu işlem 1 saat süresince tekrarlanır Elde edilen 37 gr sıvıda 63 gr şeker eritilir, kaynatılır
Rp 2
40 gr kıyılmış kök 1 I soğuk suda 8-12 saat demi süzülür İçinde 1,5 kg şeker eritilir, kaynatılır
İçindeki birkaç madde: Müsilaj fkökte %35, yaprak ve çiçeklerde azdır), nişasta %38, pektin %10, ham şeker, asparagin %2, mineraller %7, C vitamini, son araştırmalarda uçucu bir koku maddesi, bir enzim, licitine benzer bir madde de bulunmuştur
Hastalıklara göre hazırlanması: (Reçeteler)
ÖKSÜRÜK İÇİN REÇETELER :
1 REÇETE :
* 15 gr meyan kökü,
* 15 gr andız kökü,
HAZIRLAMA KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk karışım 250 ml suda 5 dakkaynatılır, süzülürİki çay karıştırılırSaatte 1 yk alınır
2 REÇETE :
* 15 gr kök hatmi,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk 1 sb suda 8 saat demi süzülür İki çay karıştırılır Saatte 1 ykalınır
3 REÇETE :
* 20 gr mürver çiçek ve yaprakları
* 20 gr okaliptüs yaprağı,
* 20 gr akciğerotu kökü,
* 10 gr kekik,
* 10 gr anason tohumu,
* 10 gr rezene tohumu,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk karışıma 1 sb su haşlanır, 10 dak Demi süzülürİçmeden önce ısıtılır Günde 3-4 çf içilir
4 REÇETE :
* 100 gr hatmi kökü,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk hatmi 1 sb soğuk suda 8 saat demlenir süzülür İki çay karıştırılır
İçmeden önce ısıtılır Günde 3-4 çay fincanı içili
Gülhatminin Faydaları,Gülhatminin Yararları
Gülhatmi, pek çok derde deva olan bir bitki eğer, doğru şekilkde kullanılırsa, son derece şifa verici bir bitki bu yazımızda, gül hatminin hangi hastalıkta ne şekilde kullanılacağını anlatacağız
Gülhatmi,İçten ve dıştan olmak üzere, 2 şekilde kullanılır
İlaç olarak hazırlanma biçimleri: Genel olarak çayından yararlanılır Yanı sıra şurubu, çok seyrek kurutulmuş kökünden dövülerek yapılan toz da kullanır
Gülhatmi Çayı-Gülhatmi Çayı Nasıl Yapılır-Gülhatmi Çayı Hazırlanışı
Çay; başka çaylarla karıştırılacaksa, ayrıca hazırlanır 2 çk kıyılmış kök, yaprak veya çiçek, kök karışımı 30 d ak – 8 saat arası 250 ml soğuk suda demi süzülür İçmek için ısıtılır (1 çk = 4,3 gr)
Dıştan kullanılacak ise, (gargara, çıban yumuşatıcı, iltihap giderici), haşlama veya kaynatma yöntemi ile hazırlanır Sıcak olarak hazırlandığında içersindeki nişasta da suda çözülür Bu gargara olarak veya dıştan kullanıldığında gereklidir
Gargara; 2 çk kıyılmış kök 250 ml soğuk suda 2-3 saat demlendirilir, yavaş yavaş ısıtılır, çok kısa kaynatılır, süzülür
Şurup (sirupus Altha
eae); çok çeşitli yöntemle hazırlanır
Rp 1 (M Pahlovv)2 gr ince rendelenmiş hatmi kökü filitreye konur, üzerine 1 gr katıksız alkol ve 45 gr damıtık su karışımı dökülür Süzülen sıvı tekrar filitrenin üzerine dökülür Bu işlem 1 saat süresince tekrarlanır Elde edilen 37 gr sıvıda 63 gr şeker eritilir, kaynatılır
Rp 2
40 gr kıyılmış kök 1 I soğuk suda 8-12 saat demi süzülür İçinde 1,5 kg şeker eritilir, kaynatılır
İçindeki birkaç madde: Müsilaj fkökte %35, yaprak ve çiçeklerde azdır), nişasta %38, pektin %10, ham şeker, asparagin %2, mineraller %7, C vitamini, son araştırmalarda uçucu bir koku maddesi, bir enzim, licitine benzer bir madde de bulunmuştur
Hastalıklara göre hazırlanması: (Reçeteler)
ÖKSÜRÜK İÇİN REÇETELER :
1 REÇETE :
* 15 gr meyan kökü,
* 15 gr andız kökü,
HAZIRLAMA KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk karışım 250 ml suda 5 dakkaynatılır, süzülürİki çay karıştırılırSaatte 1 yk alınır
2 REÇETE :
* 15 gr kök hatmi,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk 1 sb suda 8 saat demi süzülür İki çay karıştırılır Saatte 1 ykalınır
3 REÇETE :
* 20 gr mürver çiçek ve yaprakları
* 20 gr okaliptüs yaprağı,
* 20 gr akciğerotu kökü,
* 10 gr kekik,
* 10 gr anason tohumu,
* 10 gr rezene tohumu,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk karışıma 1 sb su haşlanır, 10 dak Demi süzülürİçmeden önce ısıtılır Günde 3-4 çf içilir
4 REÇETE :
* 100 gr hatmi kökü,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : 1 yk hatmi 1 sb soğuk suda 8 saat demlenir süzülür İki çay karıştırılır
İçmeden önce ısıtılır Günde 3-4 çay fincanı içili