Hülya Şen: Hayatı, Kariyeri ve Televizyon Dünyasındaki Yeri
Tam Adı: Hülya Şen
Doğum Tarihi ve Yaşı: 29 Şubat 1968 (58 Yaşında)
Doğum Yeri (Aslen Nereli): Edremit, Balıkesir (İzmir’de büyümüştür)
Meslek / Branş: Oyuncu, Kostüm Tasarımcısı
Aktif Yıllar: 1980’lerin sonu – Günümüz
Eğitim Hayatı: Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü
Özel Hayatı (Eşi, Sevgilisi, Çocuğu): Cengiz Küçükayvaz (Boşandı), Kızı: Ofelya Küçükayvaz
Ailesi, Çocukluk Yılları ve Eğitimi
29 Şubat 1968 tarihinde Balıkesir’in Edremit ilçesinde dünyaya gelen Hülya Şen, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını İzmir’de geçirmiştir. İzmir’in çok kültürlü ve sanata açık yapısı, onun estetik algısının erken yaşta şekillenmesini sağlamıştır. Tiyatroya olan ilgisi tesadüfi olmayıp, ortaokul yıllarında Molière’in Kibarlık Budalası eserinde canlandırdığı “Fransızca Öğretmeni” rolüyle başlamıştır. Bu erken deneyim, onun karakter komedisindeki zamanlama yeteneğinin temellerini atmıştır. Akademik olarak Türkiye’nin en köklü kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olmuş; Stanislavski ve Meyerhold gibi ekolleri harmanlayan zorlu bir disiplinden geçerek bilinçli ve analitik bir sanatçıya dönüşmüştür.
Kariyer Başlangıcı ve İlk Ekran Deneyimi
Hülya Şen’in profesyonel kariyeri, henüz üniversite ikinci sınıftayken Türk televizyon tarihinin efsanevi isimlerinden Tekin Akmansoy (Nuri Kantar) tarafından keşfedilmesiyle başlamıştır. Üniversiteden alınan özel izinle Akmansoy’un bir projesinde kızını canlandırarak setlere adım atan Şen, kameranın mekanik yapısı ve set hiyerarşisiyle çok erken yaşta tanışarak rüştünü ispatlamıştır.
Kariyerindeki Dönüm Noktaları ve Fenomen Karakterler
1990’lı yıllarda özel televizyonların yükselişiyle Emret Muhtarım ve Emret Bakanım gibi komedi dizilerinde yer alan Şen, asıl büyük çıkışını 1994 yılında fenomen absürt komedi Kaygısızlar dizisiyle yapmıştır. Komedideki sınırları esnettikten sonra 1997’de Böyle mi Olacaktı dizisindeki Aysel karakteriyle dram türüne başarılı bir geçiş yapmıştır.
Kariyerinin en büyük dönüm noktalarından biri 2002 yılında Zerda dizisinde canlandırdığı Hacer karakteridir. Feodalitenin ve törenin gölgesinde hayatta kalmaya çalışan Hacer’i, tek boyutlu bir “kötü kadın” karikatürüne indirgemeden, olağanüstü bir şive ve duygu kontrolüyle milyonlara izletmiştir. Bu başarı onu Küçük Kadınlar, Kayıt Dışı ve Kelebek Çıkmazı gibi dönemin reyting rekorları kıran dramalarının vazgeçilmez karakter oyuncusu yapmıştır.
Oyunculuk Tarzı ve Sektörel Etkisi
Hülya Şen, salt sezgisel değil, dramaturjik bir altyapıyla oynayan bir isimdir. Mimiklerini ve bedenini son derece ekonomik kullanır. Televizyon kariyeri boyunca komedinin absürt uçlarından (Reyting Hamdi, Facia Üçlü), ağır melodramın psikolojik derinliklerine (Çöp Adam, Kalbimdeki Deniz) kadar çok geniş bir spektrumda çalışmıştır. Ayrıca kamera arkasına geçerek Aşk Kırmızı (Kostüm Tasarımcısı) ve Kurtlar Vadisi: Gladio (Kostüm Sorumlusu) gibi dev projelerde karakterleri renkler ve kumaşlar üzerinden inşa etmiş; sanatın bütünsel doğasına ne kadar hakim olduğunu göstermiştir.
Son Dönem Projeleri (TV ve Dijital Platformlar)
2020’li yıllarda değişen izleyici beklentilerine hızla adapte olan sanatçı, psikolojik travmaları odağına alan projelerde yer almıştır. Özellikle Çöp Adam dizisinde sergilediği tekinsiz ve psikolojik derinliği olan performansıyla beğeni toplamıştır. Ardından Hudutsuz Sevda dizisinde sert bir intikam hikayesinin parçası olmuş, sinemada ise Benim Babam bir Kahraman ve Efelerin Efesi gibi yapımlarla hem aile draması hem de aksiyon türlerinde boy göstermiştir.
Gelecek Projeler ve Beklentiler
Hülya Şen, 14 Mart 2026 itibarıyla TRT 1’in reyting rekortmeni fenomen dizisi Gönül Dağı kadrosuna katılmıştır. Dizide yıllar önce ailesini terk etmiş olan, gizemli ve travmatik “Nurten” karakterine hayat vermektedir. Oyuncunun bu zorlu rolde Anadolu’nun onarıcı ruhuna uygun bir empatiyle sergileyeceği performans merakla beklenmektedir. Ayrıca 2025 yılı yapımı olan ve aksiyon-dramı harmanlayan Son Sefer sinema filmindeki rolü de vizyon takviminde öne çıkmaktadır.
Rol Aldığı TV Dizileri ve Karakterleri
- 1992 – Emret Muhtarım
- 1992 – Emret Bakanım
- 1994 – Kaygısızlar
- 1997 – Böyle mi Olacaktı – Aysel
- 1999 – Sır Dosyası
- 2002 – Reyting Hamdi – Hülya
- 2002 – Zerda – Hacer
- 2004 – Büyük Buluşma – Belkıs
- 2008 – Küçük Kadınlar
- 2011 – Anneler ile Kızları
- 2012 – Krem
- 2013 – Tatar Ramazan
- 2014 – Yedi Güzel Adam
- 2016 – Kalbimdeki Deniz
- 2022 – Çöp Adam
- 2023 – Hudutsuz Sevda
- 2026 – Gönül Dağı – Nurten
Sinema Filmleri ve İnternet Dizileri
- 2006 – Aşk Beklemez
- 2011 – Komik Bir Aşk Hikayesi
- 2016 – Aşık – Gülizar Ana
- 2017 – Atçalı Kel Mehmet
- 2018 – Facia Üçlü
- 2019 – Döndüm Ben
- 2022 – Benim Babam bir Kahraman
- 2023 – Efelerin Efesi
- 2025 – Son Sefer
Tiyatro Oyunları
- Her Yöne 90 Dakika 2 (Ahmet Çevik Tiyatrosu)
- Kibarlık Budalası (Ortaokul Dönemi – Fransızca Öğretmeni)
Ödüller ve Başarılar
Kariyeri boyunca pek çok başarılı oyunda rol alıp tiyatro ödüllerine layık görülen Hülya Şen’in en büyük başarılarından biri sosyal sorumluluk projelerindeki öncü duruşudur. Altı Nokta Körler Derneği yararına sahneye çıkmış ve LÖSEV’in gönüllülük projelerinde aktif rol alarak sanatı toplumsal bir şifaya dönüştürmüştür.
Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Hülya Şen kimdir, aslen nerelidir?Hülya Şen, 29 Şubat 1968 tarihinde Balıkesir’in Edremit ilçesinde doğmuş, İzmir’de büyümüş Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunudur.
- Hülya Şen hangi dizilerde oynadı?Kariyeri boyunca birçok önemli yapımda yer alan usta oyuncunun en bilinen dizileri arasında Kaygısızlar, Böyle mi Olacaktı, Zerda, Küçük Kadınlar, Çöp Adam ve Gönül Dağı bulunmaktadır.
- Hülya Şen Gönül Dağı dizisinde hangi rolde?Hülya Şen, 2026 yılında dahil olduğu TRT 1’in reyting rekortmeni Gönül Dağı dizisinde “Nurten” karakterine hayat vermektedir.
- Hülya Şen’in çocuğu var mı?Evet, Hülya Şen’in meslektaşı Cengiz Küçükayvaz ile olan evliliğinden Ofelya Küçükayvaz adında bir kızı bulunmaktadır.
- Hülya Şen kostüm tasarımı yapıyor mu?Evet, Hülya Şen oyunculuğun yanı sıra kamera arkasında da yetkin bir isimdir. Aşk Kırmızı filminde kostüm tasarımcısı, Kurtlar Vadisi: Gladio filminde ise kostüm sorumlusu olarak görev yapmıştır.
yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.