Taşacak Bu Deniz Eleni Kimdir? Ava Yaman Kaç Yaşında? Oynadığı Diziler Biyografisi
Taşacak Bu Deniz Eleni Kimdir? 175 IQ’lu Dahi Doktorun “Satılan Bebek” Sırrı! Ava Z. Yaman Kimdir?
TRT 1 ekranlarının reyting rekortmeni dizisi Taşacak Bu Deniz, Karadeniz’in hırçın dalgaları arasında sadece bir kan davasını değil, geçmişin karanlığına gömülmüş büyük bir günahı da anlatıyor. Atina’dan Furtuna köyüne uzanan köklerini arama yolculuğunda, Oruç’un (Burak Yörük) denizden çekip çıkardığı Eleni Miryano, sıradan bir kazazede değil. 14 yaşında tıp fakültesine giren bir deha, Hipokrat yeminine sadık bir hümanist ve 20 yıllık dev bir yalanın kurbanı… Peki, Oruç’un kalbini çalan bu “Yasak Meyve” aslında kim? Onu canlandıran 19 yaşındaki genç yıldız Ava Z. Yaman hakkında merak edilenler.
Taşacak Bu Deniz Dizisinin Eleni Miryano Karakteri: Derinlemesine Analiz
1. Geçmişi ve Kökleri: “Ben Türkmüşüm, Trabzonluymuşum”
Eleni, Atina’da Yunan bir anne ve İstanbullu Rum bir baba olan Gregory tarafından büyük bir sevgiyle büyütülmüştür. Ancak hayatı, babası Gregory’nin ölümüyle altüst olur. Babasının bir papaza emanet ettiği veda mektubu, Eleni’nin tüm kimliğini yıkar: “Beni evlatlık almışsın… Ben Türkmüşüm, Trabzonluymuşum.” Bu sarsıcı gerçekle, “Ben kimim?” sorusunun peşine düşerek Furtuna köyüne gelir.
2. Sıradışı Zekası: 175 IQ ve Doktorluk
Eleni, dizilerde görmeye alışık olduğumuz mağdur kadın karakterlerden çok farklıdır. O, duygularıyla değil, üstün zekasıyla hareket eder.
- Dahi Seviyesi: Dizinin ilk bölümünde Doktor Oruç ile tanışırken ortaya çıktığı üzere; Eleni 175 IQ puanına sahiptir.
- Çocuk Dahi: Üstün zekası sayesinde tıp fakültesine 14 yaşında başlamış ve dereceyle mezun olmuştur.
- Hümanist Duruş: Kan davasının ortasında, Furtuna ailesinin vurduğu düşman Adil Koçari (Ulaş Tuna Astepe) ölmek üzereyken, herkesin “bırak ölsün” bakışlarına rağmen “O benim hastam” diyerek onu ameliyat etmiş ve kurtarmıştır. Bu hareketi, onun vicdanının intikamdan üstün olduğunu gösterir.
3. Büyük Sır İfşa Oldu: Esme ve Adil’in Kızı!
Dizinin 6. bölümünde, Sultan Ebe’nin kızı Ballı’nın (Özge Arslan) itiraflarıyla Eleni’nin gerçek kimliği büyük ölçüde aydınlanmıştır.
- Biyolojik Anne: Furtuna ailesinin “Gelin Ağası” Esme Furtuna (Deniz Baysal).
- Biyolojik Baba: Koçari ailesinin reisi Adil Koçari (Ulaş Tuna Astepe).
- Olay: 20 yıl önce Esme ve Adil’in yaşadığı aşktan doğan bebek, Sultan Ebe tarafından “doğumda öldü” denilerek kaçırılmış ve Gregory’ye para karşılığı satılmıştır. Eleni, o “satılan bebek”tir.
4. Oruç ile İmkansız Aşk:
Eleni ve Oruç arasındaki çekim izleyiciyi büyülüyor, ancak akrabalık ilişkileri kafaları karıştırıyor. İşte net durum:
- Durum: Esme, Oruç’un abisi Şerif’in karısıdır (Yengesidir). Eleni ise Esme’nin, Şerif’ten değil, Adil’den olan kızıdır.
- Sonuç: Biyolojik olarak Oruç ve Eleni arasında kan bağı yoktur. Oruç, Eleni’nin biyolojik dayısı veya amcası değildir. Ancak sosyal olarak “Yengesinin kızı” olması ve ailelerin düşmanlığı, bu aşkı “imkansız” ve yasaklı kılmaktadır.
Eleni Rolündeki Ava Z. Yaman Kimdir?
Biyografisi ve Erken Dönemi: Tam adıyla Ava Zeynep Yaman, 19 Kasım 2006 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 2025 yılı itibarıyla henüz 19 yaşındadır. Lise eğitimine devam ederken keşfedilen oyuncu, duru güzelliği, yeşil gözleri ve “ekran ışığı” ile kısa sürede başrollere yükselmiştir. Profesyonel kariyerini Layla Şirin Menajerlik ofisine bağlı olarak sürdürmektedir.
Kariyer Yolculuğu:
- Bir Derdim Var (2023 – Özge): İlk profesyonel oyunculuk deneyimidir. Kanal D’de yayınlanan bu dizide, sorunlu bir ergen olan Özge karakterini canlandırmış; Birce Akalay ve Mert Fırat gibi usta isimlerle karşılıklı oynayarak rüştünü ispatlamıştır.
- Taşacak Bu Deniz (2025 – Eleni): Kariyerinin dönüm noktasıdır. Başrolde yer aldığı bu projede, Rum şivesi, Yunanca/İngilizce replikler ve dramatik sahnelerdeki başarısı, onun “geleceğin starı” olarak anılmasını sağlamıştır.
Fiziksel Özellikleri:
- Boy: 1.70 m.
- Kilo: 52 kg.
- Göz Rengi: Yeşil.
Ava Z. Yaman Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Eleni karakteri ölecek mi? Başrol karakteri olduğu için diziden ayrılması beklenmemektedir; aksine hikayenin ana çatışması onun üzerinden yürümektedir.
Ava Yaman’ın gözleri lens mi? Hayır, genç oyuncunun gözleri doğal yeşildir.
Eleni, Türkçe biliyor mu? Dizide Eleni karakteri, babası İstanbullu Rum olduğu için Türkçeyi aksanlı (Rum şivesiyle) ama akıcı bir şekilde konuşabilmektedir.
Ava Z. Yaman’ın sevgilisi var mı? 19 yaşındaki oyuncunun medyaya yansıyan bir ilişkisi bulunmamaktadır.
yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.